ДЪНКИТЕ, БЕЗ КОИТО НИКАК НЕ МОЖЕМ
01.02.2021
ДЪНКИТЕ, БЕЗ КОИТО НИКАК НЕ МОЖЕМ

  ЗАЩО ТОЛКОВА ГОДИНИ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИЗМЕСТИ ДЪНКИТЕ ОТ ГАРДЕРОБА НИ?

Ако развинтим малко фантазията си и повярваме на историите, ще се окаже, че дънките, които повечето от нас носим всеки ден, са далечни правнуци на корабните платна, опъвани от вятъра, довел Христофор Колумб до бреговете на Америка. И макар да звучи прекалено поетично, всъщност в това твърдение има някаква логика. Ето защо


Кратка история на дънките

Дънки, деним, джинси, защо толкова имена и каква е тази бъркотия?

Да започнем от плата. Сведения още от 15-16 век говорят за здрава, груба и труднопромокаема материя, която се произвежда в Генуа и се използва от моряците като работно облекло, а също и за корабни платна. По-късно французите се опитват сами да произведат същата материя, но не успяват напълно и така се ражда денимът, който, макар и видоизменен, познаваме днес. А името деним идва от географския му произход – serge de Nîmes, т.е. платът серж от Ним, град във Франция.




А джинси? Това име пък идва от начина, по който французите произнасят Генуа. Постепенно се видоизменя през женс до днешното американско джийнс. Още тогава платът се е боядисвал с индиго и започва да се използва цялото наименование като отличително – blue jeans

Дънки, както у нас наричаме джинсите, пък идва от индийския плат дънгари, сходен с денима и водещ славата си от фабриката Dungri.

Едно е ясно. Дънките имат своите корени в грубия и здрав плат, използван дълго време от работници, войници и моряци.

От здравината и практичността на плата се възползват доста по-късно Леви Щраус и Джейкъб Дейвис, които слагат началото на производството на джинсите в САЩ, каквито ги познаваме днес. За техен официален рожден ден се счита датата 20-и май 1873 г., когато Levi Strauss & Co. и Дейвис заедно получават патент за подсилване на джобовете на дънките. В новото масово производство започват да използват медни нитове, които поставят на точките, подложени на голямо напрежение. Както казахме, по това време джинсите са всъщност работни гащеризони за миньори, златотърсачи и фермери. А работниците имат нужда от нещо устойчиво, здраво и с яки и практични джобове, в които да слагат инструментите си.

Така се ражда и първият модел на Levi Strauss & Co. с два предни и един заден джоб отдясно. 

Останалото, както знаем, е история.

Постепенно тези панталони стават все по-популярни и започват да надскачат амплоато си на работническо облекло. А след като през 50-те Джеймс Дийн се появява с дънки в „Бунтовник без кауза”, филм, повлиял силно младото поколение, победният им ход е въпрос на време. Статутът им на забранени в училища, театри и ресторанти още повече ги въздига като знаме на свободомислието, бунтарщината и разчупването на стереотипи. След 70-те години дънките вече са неизменна част от модата. И така до днес.


Защо дънките са толкова популярни и днес?


Дънките са здрави и издръжливи

Все пак да не забравяме произхода им. Основната им цел е била практичност и тя се запазва и до днес. Гладене? Пране? Няма проблем.



„Разхубавяват” се с времето

Разбира се, и ние с тях. Но замислете се, колкото повече ги носим, толкова по-удобни ни стават. Сякаш запомнят нашите извивки и след пране бързо застават така, както ни се иска. Още повече че избеляването с времето е минимално, а пък текстурата сякаш става още по-приятна. Както знаем, този ефект дори е нарочно търсен. И вие ли сте изпитвали непреодолими трудности в разделянето с любимия си чифт?



Дънките са лесни за съчетаване

Със семплия си и стилен дизайн, те действително могат да се съчетаят с почти всичко. Цветово също класическият индиго цвят и светлосиньото са удобни за комбинации. Ако сутрин искате бързо да си решите аутфит задачата, със сигурност един от вариантите са дънките.



Дънките са достъпни

Благодарение на огромния пазар и на себестойността си, дънките ни предлагат доста добро съотношение цена – качество. Като добавим и това, че имат дълъг живот, можем да кажем, че са една добра инвестиция.



Дънките са хамелеон 

Има такива за по-официални случаи, такива за ежедневието, а също и супер спортни. Всъщност наистина има всякакви. С диаманти, с камъни Swarovski и най-семпли, с които да се разходите в парка. 



Лесни за поддържане са

Перете, сушите и носите. Това е.



Малко любопитни факти за дънките

  • Първоначално дънките били в два цвята: индиго и кафяв.
  • При появата си дамските дънки били със странично закопчаване.
  • Индигото е бил предпочитан цвят, заради това че прикрива замърсяването, а и по това време е било сравнително евтина суровина.
  • Малкото джобче е било добавено навремето заради джобните часовници.
  • Изследователи твърдят, че дънките могат да не се перат толкова често, защото количеството бактерии, които откриват по тях след 2 седмици и след 15 месеца, е едно и също. Все пак не бихме ви съветвали да стигате дотук в експериментите си J
  • През Втората световна война американските войници носят дънки през свободното си време и така ги популяризират в Европа.
  • Дизайнерът Ив Сен Лоран заявява: „Искаше ми се аз да съм измислил дънките… В тях има експресия, скромност, сексапил и простота – всичко, което се надявам моите дрехи да притежават.”

Кой би го казал по-добре! И въпреки че от време на време модни специалисти предвиждат край на джинсите, до ден днешен те успешно опровергават слуховете за собствената си смърт. Даже обратното. Така че – да живеят дънките! А ако след тази статия сте станали техни още по-големи фенове, можете да разгледате нашата колекция от дамски дънки


До скоро!