ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА МОДАТА
08.09.2021
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА МОДАТА

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА МОДАТА



Някои дизайнери и изобретатели в исторически план са правили истински революции в модата, това е факт. Но модните тенденции и нововъведения са плод и на бавна еволюция. Историята ни дава страхотни примери за това колко важни са всъщност дрехите и как отразяват времената, предразсъдъците и етапите ни на развитие. Предлагаме ви още една порция интересни и странни факти за модата:


Докато за мъжете е било прието открай време да носят къси панталони, жените, специално в САЩ, получават това „право“ едва след края на Втората световна война. Причината обаче не е само в развитието на демократичните възгледи и оценяването на равенството на половете. Просто след войната ресурсите от плат били крайно изчерпани. Така по-бюджетните къси панталони най-накрая можело да се носят публично и от дамите.


Тениската в наши дни е една от най-продаваните дрехи, с около 2 млрд. бройки годишно. А започва живота си като обикновено и непретенциозно бельо.

Лилавият цвят в Древен Рим е бил позволен само на императорското семейство, магистратите и аристокрацията.


Най-старата дреха е препаската. В това едва ли някой се съмнява. Интересно е, че на второ място е ризата, почти такава, каквато я ползваме и днес.


Докато в съвременния ни свят много неща поскъпват, всъщност дрехите понижават цената си. Процентът до днес, считано от 1992 г. е минус 8.5. 

Носенето на цял бански става причина за ареста на дама през 1907 г. в Бостън.


Марк Твен е автор, на когото трябва всички да бъдем благодарни за подарените ни ярки образи и истории, особено в детството. Но освен за Том Сойер, порасналите дами трябва да му благодарят за сутиените си. Точно така, освен писател, Марк Твен е бил и запален изобретател. Негов патент за регулируемо закопчаване става популярен именно при сутиените.


Твърди се, че кринолинът става популярен благодарение на кралица Хуана Кастилска. Тя, освен че много го харесвала, умело прикривала с него и извънбрачната си бременност.

Кралица Виктория за първи път слага бяла сватбена рокля. Преди това бялото се смята за траурен цвят. 

В същото време на сватбените церемонии в Древен Рим се е носело жълто.

Изчислено е, че средно през живота си купуваме 145 дамски чанти. 


А дамските чанти били измислени, за да могат жените да привличат мъжкото внимание и да се сдобият със съпрузи. С тази така важна задача те се раждат през 19 век. Жените ги бродирали и боядисвали, за да покажат своята уникалност и за да интригуват.


Най-използваните материи за изработка на дрехи в днешно време са памук, лен и полиестер.

Някъде около 200 г. сл. Хр. римляните започват да изработват обувки отделно за ляв и десен крак.

Елизабет I била огромен почитател на шапките. До такава степен, че издала заповед дамите задължително да носят този аксесоар в неделите и на официалните празници. В противен случай ги грозяла глоба.

Около 80% от жените имат склонността да си купуват обувки с по-малък размер от техния. Специалистите изтъкват като причина за този феномен несъзнаваното желание да имаме по-малки стъпала.


Боядисването на косата е нещо абсолютно нормално в днешно време. В миналото различните експерименти обаче са водели често до загуба на цялата коса и жените са подхождали с много резерви към това да сменят драстично цвета на косата си.


В оригиналната версия пантофката на Пепеляшка не била стъклена, а кожена.


През средата на 19 век дамите носели толкова широки и обемни рокли, че често се случвало да засядат в рамките на вратите.


А ние няма да имаме нищо против, ако „заседнете“ задълго пред нашите предложения за вашето облекло. Може да го направите онлайн, както и във физическите ни магазини в страната.

До скоро!