ИНТЕРЕСНИ И ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА МОДАТА
26.02.2021
ИНТЕРЕСНИ И ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА МОДАТА

Любопитно за модата


Действително е забавно да се върнем назад и да проследим какви метаморфози и дори куриозни случаи е преживяла модата, за да бъде такава, каквато я познаваме в наши дни, натрупала много интересни и забавни факти зад гърба си. Едно е сигурно, експериментите и изобретенията никога няма да спрат, докато не спрем да покриваме телата си с дрехи. А това едва ли ще се случи в обозримо бъдеще.



Модата като страдание


Корсетът, какъвто бил разпространен през Средновековието, подчертавал силуета, намалявал визуално талията и гърдите. В същото време е бил причина не само за сериозен дискомфорт в движенията заради пристягането. Припадъци, задушаване, но и сериозно увреждане на вътрешни органи и счупени ребра. До това се стигало често в преследване на модерна визия и 40-сантиметрова талия.


Обувките на високи платформи също били особено популярни сред аристокрацията през Средновековието и Ренесанса.  Изработвани от дърво, те се украсявали допълнително със скъпоценности, пискюли и фин плат. Шикозни и екстравагантни, тези обувки обаче коствали много страдания и неудобства за притежателките си, които били придружавани от нарочни прислужнички, за да се избегнат падания и контузии. 


Изобретателност


Найлоновите чорапи предизвикват истинска пазарна революция с изобретяването си в САЩ през 40-те години на миналия век. Те тотално изместват неудобните вълнени  и прекалено лесно разкъсващи се копринени чорапи. Но точно в разгара на бума идва Втората световна война и производството на найлон е пренасочено за нуждите на армията. Найлоновите чорапи почти изчезват от пазара, а на черно са безбожно скъпи. Това ражда модата жените да имитират носенето им, като използват боя, находчиво наричана „течни чорапи”. А за още по-голяма прилика започват да рисуват черна линия отзад на краката си с помощта на молив или лак. Това довело до всевъзможни „направи си сам” изобретения за рисуване на права линия, както и до появата на специални търговски щандове, предлагащи… грим за крака.


Копчетата на ръкавите на днешните сака са приятен и декоративен аксесоар. Счита се, че авторът на идеята да се поставят там е самият Наполеон Бонапарт. А причината е била далеч от естетиката. Всъщност се говори, че императорът е бил погнусен от навика на войниците да бършат носовете си в ръкавите на куртките си и заради това заповядва да се пришият копчета, за да възпрепятстват този нелицеприятен навик.



Без полово разделение


Полата, този символ на женствеността в съвременния ни модерен свят, в миналото далеч не е била женска принадлежност. Счита се, че това разделение започва след 16 век. А като прибавим, че докъм 17 век мъжете изобщо не са носели бельо, можем шеговито да отбележим, че това са били доста интересни времена. 


Рокли пък са носели малките момчета до петата или шестата си година почти докъм средата на 20 век. Това се е правило от чисто практична гледна точка. Просто така много по-лесно са се преобличали.


Кралски привилегии


Лилавият цвят е цветът на владетелите. Доказано е. Забравете за клишето „кралско синьо”. В Персия, Древен Рим и Византия лилавото е било привилегия на управляващите и знатните, като римляните дори въвеждат забрана със закон за простолюдието да използва този цвят под угроза от смъртна присъда. Но защо точно лилавото? Отговорът е в стойността му по това време, когато всички багрила са били с естествен произход. Този ярък пурпурен цвят се извличал от жлезите на вид морски охлюви единствено в древните финикийски градове Тир и Сидон и става популярен като тирийско лилаво – най-скъпото и качествено в света. За да се получи едва един грам, са били нужни десетки хиляди мекотели, а и процесът бил дълъг и трудоемък. Заради това и цената била космическа и дори понякога е отказвала римските императори от повече покупки на лилави дрехи. Но пък се считало, че цветът е почти вечен и дори с времето става по-наситен. 


Високите токчета на мъжките обувки стават популярни във Франция и Европа благодарение на Луи XIV.   Кралят Слънце предпочитал своите обувки с 10-сантиметрови  червени токчета и червени подметки.  Не е нужно да споменаваме, че багрилото също било изключително скъпо и рядко. Затова и кралят издава заповед, с която се позволява да носят червени токчета само на неговите приближени.

А ние ви благодарим за привилегията да се грижим за вашия външен вид и заедно да пътуваме из морето на модата и красотата. Надяваме се да сте се забавлявали с тези интересни факти за дрехите и модата изобщо и тъй като считаме, че пазаруването също е забавление, ви напомняме, че можете да го направите и на gang.bg.