Лесни трикове как да премахнем дъвка от тениска
22.02.2021
Лесни трикове как да премахнем дъвка от тениска

Как да махнем дъвка от тениска?


Дъвка се е залепила върху любимата ви тениска - какво да правите? Всички сме били в такава неприятна ситуация поне веднъж. Да премахнете дъвка от дреха е изключително трудно, особено ако нямате подходяща техника, защото това може да доведе до още по-сериозна бъркотия.


Затова преди да запретнете ръкави в опит да премахнете дъвката или просто да се впуснете в шопинг за нови дамски тениски, първо вижте няколко полезни и доказано работещи трикове, с чиято помощ лесно ще премахнете дъвка от всяка дреха. 


Премахване чрез замразяване 


Може да звучи малко странно, но сложете изцапаната дреха във фризера и изчакайте няколко часа. Съветваме я да я сложите в подходящ плик или найлонова чанта, за да не компрометирате хигиената на фризера. Алтернативно решение е да използвате плик, пълен с лед, който директно да поставите в зоната, където е полепнала дъвката. 


премахване на дъвка чрез замразяване


Този трик работи много добре, тъй като в състава на дъвката има специални вещества, които я карат да реагира бързо на промяната на температурата и да се втвърди. Това прави премахването ѝ по-лесно, като може внимателно да я отстраните с помощта на макетно ножче. 


Премахване с ютия


Още един трик, който е свързан с промяна на температурата, но този път в посока на загряване, това е използването на ютия. Високата температура ще направи дъвката по-мека и по-лесна за отлепване от плата на вашата тениска.


Премахване на дъвка с ютия


Използвайте хартия за печене или по-плътен картон, който да поставите от страната, където е дъвката, а от другата започнете да гладите дрехата. Идеята е дъвката да залепне върху хартията или картона и така да я отстраните по-лесно. Не гладете директно дъвката, тъй като рискувате тя да се трансферира и върху ютията и да се наложи да почистите и нея. 


Премахване със сешоар 


Ако не разполагате с ютия под ръка, сешоарът би свършил също толкова добра работа. Особено подходяща алтернатива е, ако дъвката упорито се е закрепила за плата и е била там дълго време. Топлата струя на сешоара ще помогне да я размекнете и да я махнете по-лесно.

премахване на дъвка със сешоар


Този трик може да спаси любимата ви тениска, така че си струва да опитате. 


Премахване с кокосово масло 


Кокосовото масло е известно с множеството си ползи - от това да си приготвите вкусна и полезна храна, до това да се погрижите за кожата и косата си. Оказва се, че уникалните свойства на този природен дар не свършват до тук. Кокосовото масло може да ви помогне и за премахването на дъвка от синтетични материи. 


премахване на дъвка с кокосово масло


За да проработи, необходимо е предварително да разтопите 1-2 супени лъжици кокосово масло в микровълновата или на котлона и да го оставите да се нагрее, но без да завира. Нанесете го внимателно в областта, където е залепнала дъвката, а след това я отлепете.


Може да си помогнете с четка за зъби, за да премахнете по-упоритите остатъци. Не забравяйте задължително да изперете тениската веднага след това, за да избегнете мазни петна. 


Вече знаете няколко ефективни и работещи методи, които ще спасят положението, ако случайно върху дрехите ви се е залепила дъвка. Както казахме по-горе, не е нужно да изхвърляте тениските си, нужни са малко усилия, за да им възвърнете стария вид. Ако все пак сте решили да разнообразите гардероба, в Gang.bg ще откриете различни модели дамски тениски за всеки стил!