Как да разширим памучна дреха?
18.03.2021
Как да разширим памучна дреха?

Разширяване на памучна дреха


Памучната материя е една от най-предпочитаните за дрехи, тъй като предлага редица предимства. Тя е мека, дишаща и деликатна към кожата. В допълнение има практично свойство да изолира, така че през летните месеци памучните дрехи осигуряват прохлада, а през мразовитите зимни дни - топлина. Всичко това е чудесно, но памукът има един малък недостатък - лесно може да се свие. 


Обикновени причините за това се дължат на факта, че може би сте изпрали дрехата на по-високи градуси. Същият ефект би могъл да се получи и при сушене в сушилнята. 


Логичният въпрос, когато извадите свилата се дреха от пералнята, е има ли връщане назад или трябва да я изхвърлите? Краткият отговор е “да”. А как по-точно може да го направите? Вижте някои доказани методи за разширяване на памучни дрехи в следващите редове. 


Използвайте ютия


Един лесен метод, който може да спаси положението в повечето случаи, е да използвате ютия. Подгответе свитата памучна дреха, като преди това я намокрите добре със студена вода. Няма нужда да я накисвате, но е важно да се уверите, че тя е напълно мокра. След това поставете дрехата върху дъска за гладене или друга равна повърхност. За да не я намокрите, може да поставите и хавлиена кърпа върху дъската. 

разширяване на памучна дреха с ютия


Започнете да гладите на средно висока температура, като натиснете леко, за да разтегнете плата. Може да използвате едната си ръка, за да разтягате материята, а с другата - да гладите. 


Трябва да имате предвид, че този метод работи най-добре, когато свиването не е толкова сериозно и искате леко да поотпуснете памука.


Балсам за коса или омекотител 


Още един трик, който много домакини крият в ръкава си, а именно за такива ситуации е да накиснат дрехата в хладка вода, като добавят около 15 мл балсам за коса на всеки литър вода. Ако не искате да хабите продуктите си за коса, може да заложите и на добрия стар омекотител за дрехи.


разширяване на памучна дреха с омекотител


Този трик е малко нетрадиционен, но може да свърши работа, тъй като това ще помогне на памучната тъкан да се отпусне по-лесно. Уверете се, че дрехата е добре накисната и я оставете да поседи около половин час. След това я изплакнете хубаво със хладка вода, докато балсамът или омекотителят се отмият напълно. Идва ред да повторите процедурата с гладенето, докато тениската е почти суха. 


Опитайте с разтягане 


Още един метод, който може да проработи, това е често да разтягате дрехата, като я подръпвате от различните страни. Не е необходима никаква предварителна подготовка, като навлажняване, киснене в омекотител и т.н. Просто отделете време да разтегнете дрехата ръчно. Съветваме ви да не дърпате с всичка сила, защото може да я скъсате. 


Ако дрехата е само леко стеснена и може да я облечете, направете го, след което постойте известно време с нея, докато вършите ежедневните си задачи. Може би няма да ви е съвсем комфортно, но носейки я по-продължително, тя ще се разтегне и ще може отново да я върнете в предишните ѝ размери. 


В случай, че ви е крайно дискомфортно, може да опитате да разтегнете дрехата, като я сложите върху облегалката на стол или друг по-обемен предмет. Оставете я така, колкото е необходимо, за да се разтегне достатъчно. 


В случай, че имате нужда да преобразите гардероба си за новия сезон, може да изберете модерни и свежи дрехи онлайн от Gang.bg.