Как да сме сигурни, че дрехите са ни по мярка?
02.05.2021
Как да сме сигурни, че дрехите са ни по мярка?

КАК ДА ПРОВЕРИМ ДАЛИ ДРЕХИТЕ СА НИ ПО МЯРКА



Всяко човешко тяло е уникално и знаем, че единственият начин да носим дрехи, които ни пасват идеално, е да ползваме постоянно услугите на шивач. В днешно време обаче това звучи доста екзотично. В същото време, дори и при един и същ размер, доста често дрехи от различни брандове ни стоят различно.


Оказва се, че понякога е по-добре да купим по-големия размер и да го стесним тук-там, вместо да следваме сляпо сантиметрите. Както и да е, получават се доста досадни грешки и днешната ни задача е да ги сведем до минимум, когато пазаруваме и мерим дрехи.


Можете ли да прегърнете някого, когато сте със сако?

Въпреки че на пръв поглед сакото ви може да стои перфектно, ако се окаже, че не можете да вдигнете и протегнете хубаво напред ръце, най-вероятно е тясно в гърба. Тук на помощ идва тестът с прегръдката.


Ако не можете да прегърнете спокойно някого, без да усещате напрежение по шевовете, и ако ръкавите ви по-скоро ви пречат, вземете по-големия размер. Ако имате по-широки рамене, направете същото и след това направете корекции по талията и дължината.




Образува ли се отвор между копчетата на ризата или блузата ви?

Дамите с по-голям размер бюст знаят много добре за какво става въпрос. Като цяло може да се открие известна дискриминация у производителите на по-вталените ризи спрямо размер D например. Но засегнати са и дамите с широк гръден кош и рамене.


Когато забележите дупка между копчетата, размерът определено не е точният за вас. За съжаление, нямате кой знае какви опции. Може да се насочите към овърсайз моделите или пък да пропуснете ризите и блузите със закопчаване. 




Можете ли да пъхнете два пръста между колана на панталоните и талията ви?

Тестът с двата пръста е стар трик, за да сте сигурни, че панталоните ви са с правилния размер. Може, докато сте прави, всичко да ви се струва наред, но при сядане да усетите талията твърде стегната.


За да направите проверката както трябва, първо добре вдигнете панталоните и ги закопчайте. После се опитайте без усилие да пъхнете два пръста в областта на корема или хълбоците. Ако се затруднявате или ви е невъзможно, отидете размер по-горе.



Можете ли да защипете с пръст 2-3 сантиметра от полата си в областта на ханша?

Коланът на полата, също като този на панталоните, трябва да приляга плътно, но не и да е прекалено стегнат. Ако има някакви връзки или колани, погледнете дали са декоративни, или могат да се разхлабват.


Ако полата не е достатъчно еластична, пробвайте теста със защипването на малко тъкан с пръсти отстрани на полата си. Ще ви е нужно, за да сте сигурни, че може да се движите свободно и да сядате спокойно.



Още няколко неща, които да прецените при полите

• Проверете дали джобовете не зеят.

• Цепката в задната част на полата трябва да е затворена, когато стоите изправени.

• Страничните цепки също трябва да висят затворени, освен ако моделът не е по-специфичен, и да падат перпендикулярно на пода.

• Страничните шевове трябва да вървят перпендикулярно на пода, чак до долу.

• Подгъвът по принцип трябва да върви успоредно на пода, освен ако не е предвидено друго.



Късите ви панталони навиват ли се нагоре по бедрата?

Това наистина е досадно и може да бъде доста неприятно и конфузно. Един от най-лесните начини да разберете, че късите ви панталони са твърде малки, е да погледнете горната част от вътрешната страна на бедрата. Ако подгъвът пада хубаво и плътно по краката ви, значи чудесно. Ако обаче се издига и навива, те са твърде стегнати.


Трябва ли постоянно да си гълтате корема?

Постоянно стоите с глътнат корем, облечени в роклята си? Помислете дали е вашият размер. Ако не можете спокойно да дишате и да отпуснете тялото си, ще изглеждате по-скоро напрегнати, отколкото секси. Помислете за някой по-свободен модел.



Ризата ви остава ли втъкната, когато седнете?

Тук не говорим за овърсайз размерите и тези, които се носят свободно извън панталоните. При тях няма кой знае какво да сгрешите – просто вдигнете ръце и преценете дали е ОК. 


При тези ризи или блузи, които се втъкват обаче, няма да е добре постоянно да придърпвате надолу и да проверявате всичко наред ли е. Направете теста със сядането. Той ще ви ориентира до голяма степен.

Ако сте пред свършен факт, просто помислете за нещо с по-висока талия, за да компенсирате.



Тениската стига ли чак до бедрата ви?

Освен ако не носите туника или нарочно не сте се насочили към бойфренд визия с овърсайз размер, би трябвало тениската ви да не покрива изцяло задните ви части.


Знаем, че доста от нас се чувстват по-комфортно по този начин, но това е нож с две остриета. Така рискуваме визуално краката ни да изглеждат по-къси и без да искаме, привличаме внимание към дупето, все едно има някакъв проблем.


Гледайте тениската да може да се пъхне спокойно в панталона ви и да остане на място, докато се движите, или да завършва някъде между долната част на талията и средата на ханша.

Ако е по-къса, ще изглеждате с ниска талия и може да разкрие част от корема ви.



Разбира се, тези методи не са строг код, който сляпо да спазвате, но могат да ви дадат добър ориентир при пазаруване. Най-важното е да се чувствате спокойно и уютно в дрехите си – това е мярката, която е сравнително универсална, що се отнася до ежедневието. А ако сте се вдъхновили за проба и шопинг, заповядайте при нас, на gang.bg, или във физическите ни магазини в страната. Очакваме ви!