КАК ДА ВЛЕЗЕМ ВЪВ ФОРМА 2021, ИЛИ КАКВО ПРАВИМ, ДОКАТО ЧАКАМЕ ФИТНЕСИТЕ ДА ЗАРАБОТЯТ
26.01.2021
КАК ДА ВЛЕЗЕМ ВЪВ ФОРМА 2021, ИЛИ КАКВО ПРАВИМ, ДОКАТО ЧАКАМЕ ФИТНЕСИТЕ ДА ЗАРАБОТЯТ

СЪВЕТИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ОПТИМАЛНА ФОРМА


Първо, поздравления за вас, които четете тази статия за влизане във форма! Ето че едно от първите условия за постигане на промяна е налице. Заинтересовани сте. А това никак не е малко. В този свят на свръхконсумация и постоянен стремеж за задоволяване на понякога съмнителни потребности, е истинска рядкост да се запитаме от какво наистина има нужда тялото, а и психиката ни, за да се чувстваме добре. 

След интереса идва място на волята. Ако я имате, макар и леко разклатена, макар и в умерени количества, значи не всичко е изгубено. Следващите редове са за вас.


Започваме с уговорката, че не пишем за тези, които се готвят да поставят рекорди или пък си мечтаят да направят фотосесията на живота си, а после да се върнат в изходна позиция. Нека следващите редове бъдат за „нормалните”, обикновените, работещите, учещите. За тези, които са прекалили по Коледа, които са изгубили стимул или прекалено са се заседели пред компютъра и им личи. Тези, които искат разумна промяна. Нека направим заедно първите стъпки.


СТЪПКА ЕДНО: ВЪОРЪЖЕНИЕ С ТЪРПЕНИЕ

Не, няма крем за отслабване, с който се мажете 3 пъти дневно, докато похапвате любимата си торта, и за месец сте като нови. Няма и такъв чай, кафе или каквато и да е магическа отвара, които да ви стопят 2 сантиметра точно в ханша. Няма и такава здравословна диета, с която за седмица да изглеждате ослепително. 


На първо място, идеята е да сте по-здрави и да сечувствате по-добре. Външният вид би трябвало да бъде на следващо място. А и той ще си дойде с времето, бъдете сигурни.



За начинаещите специалистите съветват да не правите светкавични и драстични промени в храненето и да не отхвърляте тотално цели хранителни групи от ежедневното си меню. Прекаленото намаляване на калорийния прием за продължителен период ще ви направи слаби, неенергични и ще забави метаболизма ви.

Още веднъж, нека водещи са не снимките ви в Instagram „преди и след”, а вашето усещане за здраве и тонус. Дългосрочните ползи ще са много, много повече, повярвайте.


СТЪПКА ДВЕ: ПРЕДИЗВИКАЙТЕ СЕ САМИ


Поставете си разумна и изпълнима цел и действайте. Психиката ни е устроена така, че много по-лесно следваме нещо конкретно и сме склонни да търпим лишения и ограничения, докато се приближаваме към него.

Не е нужно да покоряваме осемхилядник, за да си докажем, че можем. Поставете си за цел например да достигнете 50 клякания за определен период от време. Или да тичате спокойно 5 километра. С мобилните приложения е лесно – стремете се да направите 10 000 крачки всеки ден. Ето и нещо, свързано с дрехите – да се „напъхате” в тесните джинси от по-миналата година, а защо не и в балната си рокля. Само не бъдете прекалено взискателни към себе си.



СТЪПКА ТРИ: ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ДВИЖИТЕ



Веднага. Не чакайте фитнесите да отворят, пандемията да изчезне или да стане лято.

Чували ли сте за термогенеза? Това е процес на произвеждане на топлинна енергия в тялото и ускоряване на метаболизма. Тоест, времето, в което горим калории. А за NEAT (non-exercise activity thermogenesis)? В свободен превод би могло да бъде времето на енергиен разход без нарочни физически упражнения. Като махнем съня, храненето и спорта, това е времето, в което проявяваме физическа и умствена активност. На пръв поглед това може да е съвкупност от елементарни, често неволеви движения, които сами по себе си ни се струват незначителни като разход на енергия и трудност. Но взети заедно, всъщност могат значително да променят картината на калорийния баланс. Ходенето пеша, изкачването на стълби, почистването вкъщи, говоренето по телефона, пазаруването, сексът, играта с малкото ви дете, стоенето дълго време прави. Всичко това е NEAT и специалистите установяват, че средно съставлява около 30% от общия ни разход на енергия. Проблемът е, че масово при хората, прекарващи дълги часове зад компютъра, този процент пада до под 7. Докато обратно, при свръхактивните може да надвиши 50%. 

Изводът: извън фитнеса се замислете за всички полезни движения, които си спестявате. Просто се размърдайте. Размърдайте мозъка си с някой тест например. Изкачете стъпалата до 4 етаж, слезте от градския транспорт една спирка преди вашата или оставете колата за пазаруването до кварталния супермаркет. И правете повече секс. 


СТЪПКА ТРИ: ТРЕНИРАЙТЕ ВКЪЩИ



Да, фитнесите са затворени или дори при отваряне имате притеснения заради възможност от заразяване. Студено е за стрийт фитнес или джогинг. Нямате средства или просто нямате време. Имате доста оправдания, някои с известно основание. 

Знаем, че вкъщи е трудно да намерим истинска мотивация и времето и мястото   все не ни достигат.

Но.

Но ако желанието ви е наистина да промените режима си, тогава има достатъчно лесни и ефикасни упражнения, с които да започнете.

А ако това ще ви успокои допълнително, има проучване на RunRepeat, сайт за спортни обувки, от декември 2020 г., направено сред 1 990 членове на спортни зали от 120 държави, за това как ще постигнат формата си през 2021. Само 15% от участниците считат, че ще се поддържат чрез ходене във фитнеса. Над 3/4 от интервюираните са на мнение, че бягането и упражненията вкъщи са за предпочитане. И забележете, те не смятат да се отказват.



СТЪПКА ЧЕТИРИ: УПРАЖНЕНИЯТА

Има хиляди, хиляди материали в интернет с базови упражнения и такива за начинаещи. Ако се изнервяте и обърквате от прекалено много информация, следвайте тези прости упражнения:


Клекове 

Няма нищо по-универсално, което да натоварва долната част на тялото. Има различни варианти, но пробвайте за начало този с крака, разтворени на широчината на раменете. И не забравяйте да държите гърба си изправен през цялото време.


Лицеви опори

Също комплексно упражнение, натоварващо много от мускулите на горната част на тялото. Ако са ви тежки, допирайте коленете в пода или се оттласквайте от стената. Важното е да сте постоянни.


Ластици и гири

Достъпни и сравнително евтини са. Работете за ръцете и краката с тях и пробвайте различни упражнения.



СТЪПКА ЧЕТИРИ: РЕЖИМЪТ

Определете си дни и часове за тренировки и се старайте да ги спазвате. Същото се отнася и за храненето – нека часовете, които сте определили, не се разминават чувствително. Тялото е една перфектна машина, която се наглася към това, което вие ѝ предоставяте регулярно, и така работи оптимално. С две думи, създайте си навик. И нека си е ваш. Няма нищо задължително. Изберете удобно за вас време за тренировки и хранене. Организмът сам ще ви подскаже как се чувства най-добре.



СТЪПКА ПЕТ: КАЛОРИИТЕ

Може би ще се изненадате, но съветът ни е: Не бройте и не измервайте до микрограм. С един клик в интернет ще разберете калориите на всеки продукт. Не бройте вманиачено и сляпо само за да „натъкмите” някакво число, което ви се струва по-ниско и удачно. Най-простото е да включите основните три макронутриента във всяко хранене: белтъчини, мазнини и въглехидрати. Според това какви цели си поставяте, какъв е метаболизмът ви и от какви килограми и форма стартирате, увеличавайте или намалявайте компонентите. Но винаги внимавайте със сладкото и простите въглехидрати. Има много материали за храненето и няма тук да ви даваме рецепти. Вие самите ще се ориентирате бързо и лесно ще можете „на око” да приготвяте всяко свое хранене. Правилото е просто: ако искате да отслабнете, трябва да сте в калориен дефицит. Вие и сами можете да прецените кое ви е в повече.



СТЪПКА ШЕСТ: ПИЙТЕ ВОДА

Нарочно не казваме много. Навсякъде ще прочетете, че трябва да приемате още и още вода. Нека просто кажем достатъчно. Приемът ѝ е индивидуален според това от какъв пол сте, дали сте здрави, дали тренирате усилено, в какъв климат живеете и т.н. 

Според статия, публикувана на mayoclinic.orgразбираме, че според  U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine количеството течности, които една жена трябва да приема дневно, е 2,7 литра. Трябва да се има предвид, че тук се включват и течностите, които приемаме чрез храната, и те са около 20% от общото количество.

А защо е добре да пием вода, знаем всички. Просто не се оставяйте да ожаднявате осезаемо и следете цвета на урината си. Ако потъмнява, веднага реагирайте.



И докато обмисляте изпълнението на тези стъпки, нека го кажем в резюме: Изправете се, изнесете гърдите напред, вдигнете брадичката леко, не се залепвайте за стола и дивана и мислете какво ядете, без да издевателствате над себе си. А ако искате да проверите дали влизате във форма чрез изпробване на дрехи, ние от Gang, ще се радваме да помогнем. Заповядайте в магазините ни или посетете нашия сайт.


До скоро!