КАК ДА ЗАПАЗИМ ДРЕХИТЕ СИ ЗА ПО-ДЪЛГО?
21.07.2021
КАК ДА ЗАПАЗИМ ДРЕХИТЕ СИ ЗА ПО-ДЪЛГО?

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ДРЕХИТЕ СИ И ДА ГИ ЗАПАЗИМ ДЪЛГО В ДОБРО СЪСТОЯНИЕ?



Носенето на нови дрехи за всички ни е чиста радост, но какво се случва, когато поостареят и започнат да избледняват? Леко ги избутваме в задната част на гардероба, превръщат се в домашни или директно се изхвърлят. Неизбежна съдба, безспорно. Но поне има начини да удължим чувствително живота на любимите си дрехи. Да не ги носим толкова често? Окей, но не звучи сериозно. По-скоро сме подбрали за вас практични съвети за третиране и съхранение, за да им се насладите малко повече.



По възможност не перете дрехите прекалено често

По-добре наистина помислете, преди да пъхнете дрехите в пералнята. Дали не го правите по инерция или за да съберете достатъчно за едно пране? Прекаленото пране може да причини увреждане на влакната на тъканите и да намали продължителността на живота им. Това важи особено за химическото почистване, при което се използват силни химикали. Ако дрехата ви не е замърсена, а просто се нуждае от освежаване, просто опитайте да проветрите навън. Пробвайте също да окачите в банята, когато има пара, за да подиша.



Перете на по-ниски градуси

Освен за по-ниската температура, помислете и за не толкова агресивни и за по-натурални перилни препарати. Така тъканите ще са чисти и меки и ще предпазите цветовете от избледняване. Ако перете на 30 градуса например, ще намалите чувствително и отделяните вредни емисии, докато запазвате дрехите си. Изключения от това правило са дрехите, които влизат в пряк контакт с кожата ни. Те се нуждаят от по-висока температура.



Четете етикетите

Различните материи се нуждаят от различен подход при пране. Вълната например трябва да се пере само когато е наистина необходимо, като се използва специален препарат за лек цикъл или ръчно пране. Деликатни тъкани като кашмира и коприната, които са особено уязвими към повреди от химикали и топлина, също се нуждаят  от специално внимание.

Обърнете внимание: Инструкциите на етикета посочват максималната температура за пране, а не препоръчителната. 



Внимавайте с химическото чистене

Знаете ли, че всъщност повечето деликатни тъкани с етикет „само химическо чистене“ могат да се перат в пералня при леки цикли с по-ниска температура. Разбира се, стига да нямат части, които биха се повредили в пералната машина.

Имайте предвид, че химическото почистване е химически интензивен процес, който има отрицателни въздействия върху околната среда и може да има отрицателен ефект върху текстилните влакна и кожата ни. Когато то е единствената опция за дрехите ви, поинтересувайте се за екологични и нетоксични почистващи методологии.



Перете дрехите обърнати наобратно

Този съвет върви заедно и с препоръката да не препълвате пералната машина. Така ще избегнете прекаленото триене на дрехите и евентуалното повреждане на влакната. Това особено важи за дънките, които лесно избеляват, ако не се перат правилно.



Сушете дрехите на въздух

Нищо не може да се сравни с аромата, който излъчват изпраните ви и изсъхнали дрехи, докато ги сваляте от слънчевия простор. И не само мирише прекрасно. Сушенето на въздух е най-доброто за дрехите и за околната среда. 

Имайте предвид, че някои вълнени и по-тежки дрехи е добре да не се окачват на простор, за да не „провисват”, а да се сушат „легнали”. 



Съхранявайте дрехите си правилно

Това наистина може да удължи живота им. Какво ще рече правилно ли? Дръжте ги на хладно и сухо място, за да ги предпазите от влага, слънчева светлина и топлина, които могат да им причинят щети. Уверете се, че дрехите ви са чисти, преди да ги приберете в гардероба, тъй като мръсотията и полепналите частици по тях могат да привлекат молци. Използвайте и допълнителна защита като лавандула или специални препарати. Важно е да не препълвате гардероба си, тъй като дрехите се нуждаят от място, за да „дишат” – това също ще предотврати намачкването и избледняването им.

Картонените и дървените кутии могат да повредят дрехите с течение на времето. Вместо това подредете извънсезонните дрехи в пластмасови кутии. Ако материите са предимно от вълна или други естествени тъкани, не затваряйте кутиите напълно, за да влиза въздух.



Отстранявайте повредите веднага

Веднага щом забележите и най-малкия проблем, не се бавете. Бързата поправка ще ви осигури по-дълъг живот на дрехата, а и няма да се лишите от нея, като я забравите някъде в „изчакващи своето време”. Иначе щетите ще се увеличават с носенето и времето, бъдете сигурни.



Третирайте петната веднага

Петната се отстраняват по-лесно, когато не са навлезли в тъканта. Експертите съветват да попиете петното с чиста гъба, вместо да го втривате, тъй като това по-скоро ще задълбочи проблема. Обработете бързо преди пране.

• Ако сте разлели кафе върху любимата си риза, накиснете в студена вода и  обработете предварително с перилен препарат или препарат за отстраняване на петна. След това изперете дрехата с избелващ препарат, ако етикетът позволява това.

• За петна от мастило потопете чиста гъба в спирт и натиснете отгоре. Обърнете дрехата, като поставите петното с лицето надолу върху лист кухненска хартия. Нанесете още спирт. След това изплакнете петното възможно най-добре и изперете дрехата, както обикновено.

• За петна от прясна кръв накиснете дрехата в съд със студена вода и я изперете както обикновено. За изсъхнали петна от кръв, накиснете дрехата в леген с топла вода, смесена с богат на ензими перилен препарат. След това изперете дрехите, както обикновено.


Това бяха нашите практични съвети как да запазите дрехите си по-дълго. А ето и най-важният – носете само дрехи, които обичате, и които ви карат да се усмихвате. Така лесно ще се грижите за тях. А ако си търсите още дрехи, в които да се влюбите, сигурни сме, че ще откриете нещо специално и ваше на Gang.bg 


До скоро!