Допълнителна Отстъпка на всичко: -10% за 2 артикула, -15% за 3 или повече артикула. Важи само онлайн до 17.04

Как се глади рокля: Съвети и трикове за перфектно изгладена рокля
29.05.2023
Как се глади рокля: Съвети и трикове за перфектно изгладена рокля

Без съмнение роклите са едни от най-елегантните дрехи, които можем да носим. Но за да изглеждат перфектно, те трябва да са гладки и прави. Гладенето на рокли може да изглежда като скучна и отнемаща време задача, но с правилната техника и няколко полезни съвета можете да постигнете професионални резултати у дома. В тази публикация ще Ви запознаем с някои от най-ефективните начини за гладене на Вашата рокля.


Подготовка на роклята

Преди да започнете да гладите роклята, уверете се, че е чиста и суха. Ако има петна или прах по него, той може да залепне след гладене. Проверете също етикета на роклята за конкретни инструкции за гладене и ги следвайте внимателно.


Изберете правилната ютия

Ютиите имат различни настройки за температура и пара, така че изборът на правилната ютия за Вашата рокля е важен. Ако роклята е изработена от деликатна материя като шифон или коприна, използвайте ютия с ниска температура без пара, за да избегнете повреда на тъканта. За плътни тъкани като памук или лен можете да използвате по-висока температура и повече пара за по-добри резултати.

изглаждане-на-рокля


Приготвяне на ютията

Преди да започнете да гладите, уверете се, че ютията е чиста и без никакви остатъци от предишно гладене. Ако има слоеве върху ютията, те могат да се прехвърлят върху роклята и да я изцапат. Изпразнете водата от резервоара за пара, ако не планирате да използвате пара, докато гладите.


Добра техника на гладене

Поставете роклята върху дъската за гладене и започнете да гладите отгоре надолу. Използвайте гладещи движения, следвайки формата на роклята. Не оставяйте ютията на едно място за дълго време, за да избегнете изгаряне на тъканта. Ако роклята има гънки или гънки, изгладете ги внимателно с парна ютия.


Използвайте пара

Ако роклята има упорити гънки, използвайте функцията за пара на ютията. Парата ще помогне за разхлабване на гънките и постигане на по-гладко покритие. Но внимавайте да не използвате твърде много пара, особено ако тъканта е деликатна, тъй като това може да причини наранявания или повреда на тъканта.

гладене-на-рокля

Гладене вътре

Ако роклята е двупластова или има хартиена подплата, гладете вътрешната страна на роклята, за да не повредите външния вид. Поставете вътрешната страна на роклята върху дъската за гладене и изгладете внимателно, като следвате същите принципи и техники.


Обърнете роклята

Ако роклята има декоративни елементи като панделки, копчета или преплитащи се детайли, не забравяйте да ги избягвате при гладене. Ако е необходимо, обърнете роклята отвътре и изгладете отвътре, за да предотвратите повреда или падане на декоративните елементи.


Облечете гладка рокля

След като приключите с гладенето, внимателно поставете роклята на подходящо място, за да избегнете нови гънки или разкъсване на плата.