КАКВО ОБЛЕКЛО НИ Е НУЖНО ЗА РАЗХОДКА ПРЕЗ ЗИМАТА
20.02.2021
КАКВО ОБЛЕКЛО НИ Е НУЖНО ЗА РАЗХОДКА ПРЕЗ ЗИМАТА

МОЖЕ ЛИ ЕДНОВРЕМЕННО ДА НИ Е ТОПЛО И ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ ДОБРЕ?


Въпреки че зимата е вече към края си, изобщо не искаме да я подценяваме, затова днес ще си говорим за разходки през студено време. И не става въпрос за дълги експедиции за покоряване на многохилядници. Там облеклото е строго специализирано и професионално. Нека темата ни е за онези разходки в парка или планината на 20 минути с кола. Или пък за часовете навън в градската „тундра”, които могат сериозно да ни простудят, ако сме тотално неподготвени. И всичко това с тайната мисия все пак да изглеждаме добре и да се радваме на дрехите, с които сме.


Обличайте се на слоеве

Това важи особено за планината, но и когато в градски условия искаме да ни е топло и комфортно, без да изглеждаме като безформена ходеща буца.

Да се разберем, не е необходимо да навлечете безразборно всичко от гардероба си едно върху друго. Идеята е всъщност умно и правилно да съчетаете видовете дрехи и материи и да изградите нужните пластове върху себе си. Имате три основни задачи, да не премръзнете, да не се изпотите и да се движите сравнително комфортно и леко.

С годините се е наложила системата за трислойно облекло, но има и много различни вариации и сериозна доза субективизъм в подхода към дрехите. Все пак всичко зависи от атмосферните условията, интензивността на движение, възможностите за спиране и т.н. 


Първият слой най-общо е този, който е най-близо до тялото ви, наречете го вашата втора кожа. Той трябва да ви осигури добра терморегулация, да извежда влагата и да „дишате”. Говорим за качествено термобельо, за вълна и синтетични влакна, които ще свършат най-добра работа за целта. Търсете нещо еластично, дишащо и антибактериално.


Вторият слой, или междинният, има за цел да задържа топлината, която тялото ни естествено произвежда. Той е от особено значение, когато не се движим толкова интензивно и сме изложени на ниски температури. Тук материите, които се предпочитат най-често, са вълна и полар, както и комбинации от естествени и синтетични материали.


Третият слой, или външният, е бариерата срещу вятър и влага, като също осигурява запазване на топлината. Заложете на синтетични или ватирани материи, за да сте сигурни, че ще получите достатъчно добра защита. Този слой трябва да има и нужната вентилация, за да не „сварите” под него.


Помислете за главата и крайниците

Оставени недобре покрити, тези части от тялото ще ви костват голяма загуба на топлина и с голяма вероятност настинка. 

Осигурете си шапка от изолираща материя, както и ръкавици, по възможност с пръсти и достатъчно широки, за да задържат топлината.

Освен това подбирайте дрехи с качулки. По този начин можете да сте гъвкави спрямо градусите навън и вашето охлаждане – махайте и слагайте шапката, когато е необходимо, използвайте качулката и регулирайте с циповете колко покрит да е вратът ви.

Има ли нужда да споменаваме колко важни са обувките и чорапите? Всеки от нас знае какво ни очаква след разходка с премръзнали или мокри крака.


Какви дрехи да избягваме

Преди всичко, не разчитайте единствено на дебело и много тежко яке, под което да носите тънка памучна блузка. Не, няма да опровергаете многослойната система, но вероятността да се разболеете, ще е голяма.

Избягвайте прекалено тесни дрехи, освен ако не сте убедени в тяхната добра пропускливост. 

Внимавайте с памучните материи, тъй като имат способността да задържат в себе си влагата и да губят изолационните си свойства.


Да добавим и малко „градски” шик?

Мислите, че е невъзможно да изглеждате стилно, докато температурите навън са доста ниски? Нека забравим тази дума. Може би ще ви коства малко повече усилия да помислите за различните слоеве и съчетанието им. Но пък си заслужава, нали? Докато сме фокусирани върху практичната страна, можем и да намерим полезно приложение на разнообразието от стилове и облекла.


Нека приложим трислойната система в градски условия

Тук най-вероятно може да ни се наложи да свалим връхната дреха в някой момент, на топло място. Да, ако няма да слагаме ските и да изкачваме някой връх, спокойно можем да включим рокля в нашия аутфит. 

•    С подходящо термобельо и термоклин като основа, нищо не би ни попречило. Важно е това, че за първия слой ще знаете само вие. Просто преценете дали се чувствате достатъчно комфортно, когато се движите, и гледайте да не ставате повече обемни.

•    Нека вторият, видимият слой да е от по-прибрани към тялото дрехи, които не създават обем. По-плътна риза или блуза, с които да посрещнете спокойно погледите на околните, са добра идея. Запомнете, колкото по-прилягащи и необемни са дрехите ви, толкова повече пластове може да си позволите.

Сега добавете пуловер или жилетка. Все пак ролята на този слой беше да задържа топлината и да изолира студа. Тъй като сме във видимата част от облеклото ви, съчетайте добре с ризата или блузата отдолу.  Топъл плетен пуловер с плетеници например би ви свършил чудесна работа. Ако е без ръкави, ще се чувствате още по-свободно.

•    Погрижете се да имате подходящо яке или палто като трети слой. Тук вариантите са много и всичко зависи от вашия вкус. И все пак, нека външно не е прекалено обемно, но пък да ви остава достатъчно пространство за вътрешните слоеве. 

Ако ще искате да е нещо, с което се забелязвате, помислете за по-нетрадиционен цвят.

Изберете модел с колан на талията. Така ще можете да подчертаете формите си или пък да сте по-свободни и небрежни.

•    Може да приложите слойната система и за самите връхни дрехи. Нека вътрешното яке да е по-тънко и по-прилягащо, за да избегнете прекалено обемен силует.

•    Разчупете стила с помощта на шапка, шал и ръкавици. Аксесоарите могат да бъда и основното ви оръжие в определени моменти.

•    И още веднъж, носете правилните обувки. Не искаме да настинете в името на стила и красотата.



Надяваме се сега да сте малко по-подготвени за една приятна зимна разходка и да сме ви заредили с добро настроение и идеи. За повече, не се колебайте да разгледате и на gang.bg.


Бъдете здрави!