ЛОКДАУН МОДА. НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ВАШИЯ АУТФИТ, ДОКАТО РАБОТИТЕ ОТ ВКЪЩИ
14.12.2020
ЛОКДАУН МОДА. НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ВАШИЯ АУТФИТ, ДОКАТО РАБОТИТЕ ОТ ВКЪЩИ

Свежи идеи за домашен аутфит


Няма как да се скрием от новата ковид реалност и работата от вкъщи е нещо, което заема все повече място в дневния ни ред за сметка на ежедневния аутфит. Рязката промяна за повечето от нас в работния ритъм и навиците ни изисква и бърза адаптация на много нива. И тъй като дрехите са наша специалност и страст, ще си поговорим именно за тях. Но не, няма да се излегнем на дивана по пижама и със сандвич в ръка. И без това се оказва, че по време на пандемията всъщност работим по-дълго от обичайното. Статия, публикувана в The Economist, разкрива детайли от проучване в 65 държави, което безспорно показва сериозна промяна на работните навици, но и ощетяване на свободното време, което иначе си позволяваме. С две думи, идеята, че ще си почиваме вкъщи и леко ще поработваме, се оказва измамна. А и психолозите са категорични, че рязкото излизане от ритъм би довело до неприятни последици. Това се отнася и за облеклото. 




На работа по пижама? Внимавайте!

Добре де, кой не би се изкушил поне за един ден. Разбира се, ако може да си  позволи да се появи така на видео срещите или пък няма такива изобщо. Но както споменахме вече, специалистите изобщо не го препоръчват. Поне не за дълго. Доказано е, че сме много по-продуктивни, ако, работейки от вкъщи, запазваме голяма част от работните си навици: ставане рано, обособяване по възможност на работен кът, определяне на работен график. И не на последно място – обличане с нещо различно от това, с което разпускаме вкъщи. Но тъй като нищо човешко не ни е чуждо, няма да ви спрем да пробвате за кратко какво е чувството да си „свободен” на работното място. Чаша топъл шоколад, меко одеяло, топли чехли, клин и широк пуловер или пък анцуг. Как ви звучи? Само после не казвайте, че не бяхте предупредени.



Сложете нещо спортно.  Ще сте в тренда.

Факт. Стилът в последните месеци рязко стана по-спортен. Вече е съвсем нормално да видим по-елегантно палто върху анцуг или спортен панталон. И високи токчета за завършек.  Ето че сте 

готови за работа или за едно отскачане до близкия магазин в „обедната почивка”. Шегата настрана, спортното наистина е ОК, ако нямате строго определен дрескод. Просто се облечете все едно наистина отивате до офиса.




Ако ви е важен ден, сложете нещо по-официално.

Изследване от 2015 г. –  The Cognitive Consequences of Formal Clothing, публикувано в Social Psychological and Personality Scienceстига до извода, че носенето на официални и делови дрехи от участниците подобрява абстрактните им когнитивни способности. Оказва се, че формалното облекло ни прави една идея по-умни. Ето защо имаше смисъл да купите онази вталена черна рокля или „късметлийското” сако. Сега просто остава да вземете своето на работното поле.



Излезте малко от зоната си на комфорт

Както написахме по-горе, все пак сте на работа. За хората с по-слаба мотивация и самоконтрол е особено важно мозъкът им да не обърка важния понеделник с мързеливата неделя. Ставане навреме, малко грим, слагане на сутиен и смяна на пижамата с дънки и пуловер. Така е доста по-добре. Нека денят да започва.



Търсете баланса

Все пак не сте пред Светата инквизиция. И за да сте продуктивни, трябва да ви е удобно и приятно в дрехите, които сте избрали. Нека са „работни”, с цялата условност на думата. Но подберете меки и естествени материи, защо не и еластични. Ако дълго време няма да се отлепите от стола, ще разберете колко важно е това.


Разнообразявайте

Днешната мода обича смелите миксове. Свободен дебел пуловер с по-ефирна пола, блейзър със спортен панталон, по-шантави принтове. Важно е да не ви е скучно и монотонно. И да не изпаднете в състояние, в което вече 4 дни не излизате от стария анцуг. Всеки ден експериментирайте по малко с аутфита си.



Да погледнем откъм светлата страна

Този път не е нужно да цитираме психолози. На всички ни е ясно, че светлите и цветни дрехи влияят добре на настроението – нашето и на околните (в случая, от другата страна на линията). Ако можете да си го позволите, действайте. Райета, щампи, точки, животни, светлина. За повече усмивки в тези нелеки за всички дни.


Това, което Zoom не вижда…

Така… Знаем, че често тази част от вас, която остава скрита под бюрото или от камерата, си има собствено мнение за дрескод. Затова и сако и риза с къси панталони е нещо, за което си знаете вие и Zoom. Ние няма да кажем на никого. Само внимавайте с концентрацията, защото едно изправяне или преместване на камерата ви превръща директно в „звезда” в интернет пространството. Но пък краката ви са привилегировани, защото спокойно можете да се насладите на меки домашни пантофи и да сключвате сделки за милиони.



В резюме 

Ако не трябва да сте официални, изберете между клин с пуловер или широка тениска, туника с еластични дънки или пък любимата си мека рокля. И бъдете машините, за които работата е песен.



Надяваме се във времена на локдаун идеите ни за вашия аутфит да ви бъдат полезни, а и да ви разведрят поне малко. И помнете, че ние сме на линия за вас винаги. Просто влезте на gang.bg или заповядайте в магазините ни в страната. Ще се радваме да се видим.



Бъдете здрави!