Материите, без които лятото е невъзможно
15.07.2020
Материите, без които лятото е невъзможно

Кои материи са най-подходящи за летния сезон? 


Да започнем с това, че лятото не ни е любимият сезон. И ако се чудите дали сме слънчасали, спокойно. Просто не го считаме за един от сезоните. То е отделно и специално време в годината, което си пазим ревниво и обожаваме.  За нас, като влюбени завинаги в дрехите, то е изпълнено с толкова приятни клишета, които нямаме против да се повтарят всяка година – късо, смело, свободно, леко.


Лятото свързваме и със стилистични бягства, цветови избухвания и екстравагантност на линиите. Както се казва, малко дързост няма да навреди, напротив. Без едно обаче няма как да минем със сигурност – типичните „летни материи”.


Първата дума, която ни хрумва моментално за тях, е „естествени”. 


Материи като памука и лена например са се доказали безспорно във времето откъм хигиенична, дерматологична и терморегулационна гледна точка. И за да не изчерпваме всичко с това трудно за преглъщане изречение, да отпием малко от летния коктейл и да изброим накратко няколко плюса на естествените материи през лятото:


Кожата ни диша с тях


Точно така, всички добре познаваме чувството, когато тялото ни казва „Благодаря ти!” за ленения панталон или за ризата от фин памук, докато слънцето се заиграва с трийсетте градуса. Това е изпитано.


Хипоалергенни са


Естествените материи не причиняват обриви и зачервявания и вероятността да получите алергична реакция е минимална. Освен това със сигурност ще знаете, че не са обработвани с химикали.


Абсорбират влагата


Да, изпотяването е сериозен проблем през лятото по много причини. Ето защо естествените материи в случая са направо задължителни. Само да вметнем, че например памукът има способността да абсорбира до 27 пъти собственото си тегло, потопен във вода.  Както се казва, чак такова изпотяване обаче не пожелаваме и на най-големите си врагове.


Чудесен изолатор са


Естествените материи имат способността да държат хладно през лятото, не спарват и ограничават вредното влияние на околната среда.


Здрави са


Т.е., ако парафразираме заглавието на една известна книга, с тях няма да танцувате само едно лято. Факт е, че издържат много повече пранета, запазвайки формата и здравината си. Разбира се, това важи при спазване на указанията, дадени от производителя.


И като сме заговорили за материи, ето и нашата напълно субективна лятна класация. (Защото, когато обичаш нещо или някого, си субективен.)


 1. Памук

Памук

Определено любимата ни материя, без която днес е невъзможно да си представим текстилната индустрия и модата изобщо. Отглеждането и култивирането му започват още от древността. Открити са останки от памучен плат, датирани около 6000 г. пр. Хр. Памукът буквално е изграждал империи, стоял е в основата на индустриални революции, а често е бил и причина за истински битки. За щастие, днес битките най-често са за това кой ще грабне последните бройки от разпродажбите, срещу което ние лично нямаме нищо против.


Защо да изберем памучна дреха?


Паучна дълга рокля


Памукът е мек


Има ли по-използвана дума от памука, когато искаме да определим или сравним нещо с мекота, благост и доброта? Веднага се сещаме за „мек като памук”, „сърце, обвито в памук”, „човек памук” и т.н. Едва ли е случайно. Материите от памук са нежни, деликатни, кожата ни се сприятелява с тях на секундата, защото са естествени. 


Памукът не спарва


Всъщност, заради начина на тъкане и разполагането на множество нишки на квадратен сантиметър, особено при качествения памук, кожата ни няма абсолютен контакт с плата и се получава чудесна изолация. Затова и тялото ни диша, както отбелязахме по-горе.


Памукът е здрав


За разлика от други материи, които изискват деликатно и специално отношение, тук можете да се отпуснете и да не треперите постоянно за петната, които ще си причините или ще ви причинят други непохватни хора наоколо, докато работите, пътувате или се забавлявате. С две думи, няма нужда да броите колко пранета живот има любимата ви рокля. Просто пъхате в пералнята. Качествените памучни материи ще запазят дълго формата и свежестта на цветовете.


Памукът не задържа миризми


За разлика от синтетиката, памукът успява да абсорбира потта и не задържа неприятната и смущаваща миризма. Което е идеално през лятото, особено за онези с чувствителна кожа и проблеми с изпотяването. Същото е при готвене, пушене или прекарване на приятни часове край открит огън например. Едно пране и забравяте.


Памукът е лесен за поддръжка


Да, както казахме по-горе, слагате в пералнята и толкова. Без химическо чистене, допълнителни средства и загуба на време.


Добра инвестиция


След всичко, казано дотук, можем спокойно да обобщим, че за покупката на дреха от памук не трябва да имате никакви угризения. Тя ще ви се отблагодари многократно, бъдете сигурни. И ако вече ви сърбят ръцете да грабнете нещо памучно и меко, можете веднага да погледнете тук или да посетите някои от магазините на GANG. Нашите консултанти ще се радват да ви помогнат.

Нали не мислите, че ще говорим за естествени материи и памук и ще пропуснем черешката на тортата и нашата гордост и слабост? Разбира се, ето и няколко думи за него:


Индийският памук


Бял дамски потник с дантела

През последната година Индия изпревари Китай и е най-големият производител на памук в света, осигурявайки около 26% от общия обем. Тя е и сред първите в древността, които култивират памук изобщо и е известна с традициите си по отношение на памучните тъкани и дрехи. За Индия, нашата любов към нея и пътешествията ни обещаваме да ви разказваме по-подробно скоро. Днес само ще загатнем, че там открихме най-голямото разнообразие от видове памук изобщо. И тъй като внимателно и с любов подбираме всяка дреха, която впоследствие ви предлагаме, убедихме се, че като цяло процентното съдържание на памук в платовете е много по-високо, сравнено с Китай например. Съветваме и вас да преглеждате внимателно етикетите при пазаруване и ако има съчетание със синтетични материи, то да е минимално като количество. Ние специално стриктно спазваме правилото да предлагаме или 100% памук, или изключително нисък процент примеси. 


Накратко, какво лично нас ни впечатлява в индийския памук:


Качеството 

Разнообразието от видове

Ръчната изработка 

Повечето от дрехите действително се правят ръчно, което е наистина впечатляващо.

Усещането при допир

Точно така, дрехата се харесва с очите, а се купува с пръстите. Тя е нещо лично и трябва да бъде усетена. Пръстите ни определено избират индийския памук. По-мек е от останалите, веднага личи старателната и често ръчна изработка. Един съвет от нас – когато разглеждате дреха, докосвайте я, тя веднага ще ви каже дали е вашата. В нашите магазини докосването е направо задължително :)


Съчетанието с бродерии и дантели


Това си е запазена марка за Индия и  прави индийската дреха разпознаваема и колоритна. Между другото,много световни брандове за масова конфекция са изнесли там голяма част от производството си, а и често се вдъхновяват от типичните рязани бродерии, които са любими и на нас.




2. Лен

Лятна дълга рокля от лен и памук - бяла

Ленът си е лятна класика отвсякъде. Дрехите държат хладно и са леки. Сравнени с памучните, не абсорбират толкова добре влагата, но и пък не се цапат толкова лесно. Другата разлика с тях е дебелината на влакната, които се усещат при докосване и правят ленения плат толкова разпознаваем и специфичен като текстура. Ленът е здрав, издръжлив и не се деформира лесно. Иначе за нуждата от често гладене си знаете, но пък предимствата му са толкова, че спокойно си затваряме очите и пъхаме всичко ленено в куфарите за ваканцията.


3. Вискоза


Да, ще си кажете – какво прави тази хитруша след изброените естествени материи? И ще сте прави. Но само донякъде. 

Лесният и шеговит отговор е, че се промъкна като лек ветрец в жегата и много ни хареса допирът ѝ. Лятна дълга рокля с десен цветя

Иначе, ако трябва да сме сериозни и обективни, трябва да кажем в нейна защита, че всъщност вискозата съвсем не е синтетика, подобна на найлона или полиестера. Не е и абсолютно естествена материя. Произвежда се на базата на целулоза (дървесина). Стърготините от различни дървета се смесват и обработват, докато се получи гъста течност. Следва процес на варене и сушене и като резултат се получават нишките на вискозата.

С една дума, естествен материал се обработва изкуствено. Но кой би подминал равнодушно една истински красива дама заради малко дискретни филъри? Важен е крайният резултат. А именно – вискозата е:

Дишаща

Пада добре по тялото

Антистатична 

Силно абсорбираща

Много мека и гладка

Не задържа топлината

Запазва цветовете си дълго 

Лека и удобна










На нас лично ни е симпатична и се съгласяваме, че е една от най-подценяваните и „неразбрани” материи. Затова и не се притесняваме да я похвалим пред вас. 


За летните материи спираме дотук, но само засега. Надяваме се да сме ви били полезни и докато чакате следващия ни материал, ви каним да разгледате нашите предложения за лятото ето тук.


До скоро!