НЕ НА ХАОСА: ИДЕИ КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ГАРДЕРОБА СИ МАКСИМАЛНО РАЦИОНАЛНО
31.05.2021
НЕ НА ХАОСА: ИДЕИ КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ГАРДЕРОБА СИ МАКСИМАЛНО РАЦИОНАЛНО

КЪДЕ И КАК ДА ПОДРЕДИМ ДРЕХИТЕ СИ, ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ ХАОСА



Подреждането на дрехите и намирането на най-доброто организационно решение може да се окаже доста трудна задача. На първо място, няма такъв гардероб, който да е толкова универсален, че да е помислено за всяка по размер дреха. На второ, колкото и да се изкушаваме да сложим всичко на закачалка, различните дрехи изискват различен метод за най-удачно съхранение.


Не можем да третираме еднакво пуловерите, чорапите и официалните рокли, въпреки че не липсват опити в тази насока… 


За да съхраняваме дрехите така, че да са във възможно най-добър вид и да са ни удобни за намиране, се нуждаем от комплекс организационни идеи. 


Без значение дали говорим за класически гардероб, дрешник или отделно гардеробно помещение, важното е да не струпваме прекалено много неща в тясно пространство. От една страна, дрехите се намачкват, от друга, губим визията за това кое къде е и цялата идея да ни е удобно пропада.


С една добра пространствена организация ще ни бъде много по-лесно да избираме цялостния си аутфит, да не ни се налага да носим все едно и също, което е под ръка и да пестим нерви и време. Как? Следвайте стъпките по-долу.



Разчистете гардероба си

Нека е в буквален и преносен смисъл. Махнете всичко, почистете и освежете. После започнете внимателно с подреждането. Дрехите запазват добрия си външен вид по-дълго, когато не са натъпкани грубо и когато висят свободно. 


Затова преди всичко помислете за пространствата, които може да си позволите или да създадете.


Специалистите по организация са единодушни: Освобождавайте се от дрехите, които не сте носили повече от година. Дарете. Ако не, изхвърлете по правилния начин скъсаното, захабеното и тотално извън модата. 


Помислете за допълнителни шкафове, стелажи и органайзери за чекмеджета, за да поддържате останалите си дрехи добре подредени.



Подредете облекла като пуловери и дънки на най-достъпно и видимо място

За разлика от скриновете или чекмеджетата, дрешниците с отворени рафтове например ни позволяват бързо да видим и вземем това, от което имаме нужда.  Тази идея за организация на облеклото работи добре, когато си отнася за дънки, тениски, пуловери и други дрехи, които не се нуждаят от закачване.


По рафтовете в гардероба сортирайте различни дрехи, които позволяват да стоят сгънати. Можете да използвате кошници в различен цвят или етикети за чорапи, бельо и т.н.



Разделете висящите дрехи по категории


Създайте си система за етикетиране на дрехите на закачалки, която ви казва кое в кой сектор стои. Така лесно ще го върнете на подходящото място. Може да използвате стикери, щипки или друго, за да обозначите сектор „якета”, „ризи” и т.н.  


Окачването на дрехи от един вид  на едно определено място ще опрости съхранението им и ще се отървете от навика да слагате на една закачалка тениска, риза и палто, например. Така ще си спестите главоболието с постоянното падане от закачалките и с неприятните гънки.


Дръжте иглите и конците при дрехите


Нека дрехите ви и пособията, необходими, за да ги поддържате в домашни условия, са на едно и също място. Изгубени копчета, разшит подгъв или скъсан конец могат да ви извадят от равновесие, ако бързате, а комплектът с иглите и конците е някъде… в спомените ви.


Използвайте дървени закачалки за най-доброто от облеклото си


Нека новите и скъпите и качествените ви дрехи, да са на дърво. Роклите, якетата, по-нежните и фини блузи заслужават това отношение. Тези големи и здрави закачалки помагат на дрехите да запазят максимално своите форми. За да си направите утрините по-лесни, рационализирайте висенето пред гардероба с ръце на кръста.


С помощта на разделители подредете висящите дрехи за всеки ден от предстоящата седмица. Тази система ще ви позволи и да сте по-гъвкави и бързи за дребни промени, почиствания на малки петна, изглаждане на ръбове и т.н.


Планирайте аутфита си на гърба на вратата


Използвайте вратите, за да разширите максимално пространството си за съхранение на дрехи извън гардероба. Използвайте закачалки тип куки за над вратата, чанти за обувки и органайзери, за да окачвате временно изгладени дрехи например.


Може да държите тежки дрехи като балтони и палта също. Поставете закачалки за постоянно върху вратата, за да намерите място на аксесоари като шалове, шапки и колани.


Организирайте гардероба си според личните си нужди и предпочитания


Или, с други думи, ползвайте различни видове органайзери за дрехи и аксесоари. Така ще увеличите възможностите си за съхранение и ще бъдете гъвкави. Снабдете се с многофункционални  шкафове, стелажи и закачалки, с кошчета и кошници за съхранение на дрехи, разделители и окачени чанти с отделни части.


Ще се убедите колко помагат за оптимизация на гардероба. Можете и да „префасонирате” за целта сами кутии за шапки и обувки, дори винтидж куфари за различни аксесоари.


Приберете сезонното облекло под леглото

Пространството под леглото е идеално за различни контейнери като пластмасови кутии и платнени торбички, за стелажи и дървени чекмеджета. Имате разнообразни възможности за организация и съхранение на дрехите си. Подходящи са за сгънати пуловери, дънки, кърпи, халати и чорапи.


Можете спокойно да приберете банските или пък зимните аксесоари. Също така помислете за кутии с обувки, които биха ви освободили доста пространство в гардероба.


Ако сме успели да внесем малко ред в гардероба ви, значи със сигурност се е освободило още пространство. Сега е моментът да го запълните. А ни е ще се радваме да ви съдействаме в това така приятно занимание. Заповядайте на gang.bg или във физическите ни магазини в страната. Очакваме ви!