КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА РИЗИТЕ СИ
11.04.2021
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА РИЗИТЕ СИ

СЪВЕТИ КАК ДА ЗАПАЗИМ РИЗИТЕ СИ ПО-ДЪЛГО


Да сме внимателни, когато избираме и купуваме ризи, е важно, но също така от голямо значение е как се грижим за тях, когато вече попаднат в гардероба ни. Едва ли някой си купува дрехи за еднократна употреба, а и защо е нужно да скъсяваме живота на любимите си облекла, когато има ясни и елементарни правила, които просто трябва да спазваме. И така, как да запазим ризите си в добър вид възможно най-дълго?


В гардероба

Най-добрият начин да ги съхраняваме е на закачалка. Обърнете внимание дали ширината ѝ съвпада с ширината на раменете на ризата. Когато са окачени в гардероба например, оставяйте място между тях и останалите дрехи, за да не се притискат и мачкат.



Внимателно преглеждайте яките след всяко носене, особено вътрешната им част. Лесно се получават петна от лосиони и гримове. Добре е незабавно да се изперат, не и да се оставят задълго в гардероба по този начин. 


Пране 

За да постигнете оптимален резултат, следвайте тези стъпки:

1. Започнете с подготовката на ризата за пране. Разкопчайте всички копчета, включително тези на маншетите и яката. Отстранете всички възможни пластини , ако ги има.



2. Предварително обработете всички петна, като внимателно нанесете малко перилен препарат върху тях, или още по-добре ги почистете на място с писалка за моментално отстраняване на петна.



3. Преди всичко се придържайте към това, което е указал производителят върху етикета. Освен това използвайте програма за деликатно пране на пералнята, за да сведете до минимум износването на платовете при фините и леки ризи. Ризите от по-груб плат или силно замърсените перете при нормален цикъл. 



4. Белите и светлите цветове могат да се перат на по-високи градуси. Ризите с тъмен цвят, които не искате да избледняват, трябва да се перат при по-ниска температура. Внимавайте да не смесвате с други ярки дрехи, които могат да пуснат цвят.



5.Използвайте по възможност висококачествени перилни препарати, подходящи за цвета на вашата риза. Не използвайте такива на хлорна основа, тъй като биха могли да предизвикат обезцветяване.



6. Използвайте цикъла на центрофугиране, за да извлече по-голямата част от водата.


Сушене

Извадете ризите по най-бързия начин от пералнята, за да избегнете силно намачкване.

Избягвайте сушилни. Те ще разградят фибрите на тъканта, ще свият ризата и ще я „състарят” по-бързо. 



Вместо това сушете на въздух на закачалки, за предпочитане дървени. Уверете се, че раменете са добре поставени и внимателно опънете плата, за да не се образуват гънки. Така ще си улесните последващото гладене. 



Ако нямате закачалка, използвайте не толкова стегнати щипки с по-гладки глави, другите оставят неприятни следи. Пластмасовите и дървените щипки сменяйте често и внимавайте с тях, тъй като могат да оставят следи заради топлината или евентуален мухъл.



При простиране поставяйте щипките в областта на подмишниците или маншетите. Идеята е да се използват шевовете и ръбовете на ризата, за да се улесни после гладенето.


Гладене

Добре е ризата да е леко влажна. Вие преценете дали да използвате пара, но по възможност избягвайте напълно сухото гладене. Ако има нужда, ползвайте спрей с вода.



Правилната последователност за гладене е: яка, маншети и след това останалата част от ризата.


При пътуване

Ако искате ризите ви да пристигнат до местоназначението си в приличен вид, следвайте тези правила:

1. Закопчайте ризата напълно.



2. Поставете пластмасова или картонена лента вътре в яката – такава, с която се продават новите ризи или пък която поставят след химическо чистене – за да поддържа и да запази формата ѝ.



3. Пъхнете дебел лист хартия или картон, когато сгъвате ризата, за да избегнете намачкване.



4. За да не се мачкат яките, подреждайте ризите една върху друга, като редувате позициите им (подреждайте на кръст).



4. Използвайте специални калъфи за ризи, за да ги поддържате в добро състояние.



5. След като пристигнете и разопаковате, използвайте спрей с вода, за да овлажните леко и да опънете краищата на ризите.



Надяваме се, че вече сте почти експерти в грижата и запазването на вашите ризи. Но тъй като знаем, че това, с което разполага една жена в гардероба си, никога не е достатъчно, може да разгледате нашите предложения за дамски ризи на Gang.bg