КОИ ЦВЕТОВЕ ДРЕХИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИ ЗА МОЯ ТЕН?
06.04.2021
КОИ ЦВЕТОВЕ ДРЕХИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИ ЗА МОЯ ТЕН?

КАКВИ ДРЕХИ ДА НОСИМ СПОРЕД ЦВЕТА НА КОЖАТА СИ



Често искаме да разнообразим гардероба си и да експериментираме с цветовете, но не сме сигурни кое ще е подходящо спрямо цвета на кожата ни. И тук не става въпрос само за нашата субективна преценка пред огледалото. Нито пък за любим цвят по принцип.


Да разбираме истински съответствията на цветовете, е сериозна част от пъзела на цялостната ни визия. Има правила на обличане според цвета на очите, кожата и косата ни, които е добре да спазваме, ако се стремим към истинска хармоничност. Тоналност на кожата, подтон, топъл, студен, неутрален. Звучи малко сложно, нали? Но дали е така? Да се опитаме да сложим малко ред в задачата.


Основен тон на кожата

Най-просто обяснено, това е вашият тен по рождение. Или генетично заложеното ви количество меланин в епидермиса (най-външния слой на кожата). Меланинът е общо понятие за група пигментни вещества, произвежда се от клетки, наречени меланоцити, и отговаря за тъмния, черния или кафявия цвят при хора, животни и растения.


Именно меланинът определя цвета на кожата, косата и очите ни. Количеството му нараства при излагане на ултравиолетовите лъчи от слънцето и обратно, намалява при недостиг на обилна слънчева светлина. Но това, което ни е заложено генетично, не се променя. Трудно е да се групират тоновете на кожата в категории, тъй като всеки от нас има уникално различни нюанси, но като цяло има три различни типа, които можете да използвате, за да определите вашия тон:


  • Светъл тон: 

Счита се, че светлите или бледи тонове на кожата произхождат в исторически план от северноевропейските страни, с предимно снежно и облачно време, които не са се нуждаели от голяма защита от меланин. По-бледите хора обикновено са много чувствителни към слънцето и изгарят много по-лесно от тези с по-тъмна кожа. 

  • Среден тон: 

Средният тон е типичен за Южна Европа и Северна Азия. Понякога наричан „маслинен“, този тон на кожата е неутрален, с добре балансирано и изразено  бежово. Когато се гримирате например, лесно ще определите подходящия нюанс на основата. Ако това е вашият тон на кожата, вероятно почернявате сравнително лесно на слънце.

  • Тъмен тон: 

Тъмният тон обикновено произхожда от тези части на света, които са изложени в най-голяма степен на ултравиолетово лъчение, като Близкия изток, Индия и Африка. Лесен е за определяне и ако сте от този тип, стоенето на слънце не ви е голям проблем, а след море сте онзи „шоколад”, след който цъкат с език. Това обаче е само на пръв поглед. Ултравиолетовите лъчи са опасни, така че не забравяйте за кремовете на плажа!


Подтон на кожата

Когато си купувате гримове, сигурно срещате термините „студен“, „топъл“ и „неутрален“, описващи различни нюанси на тона на кожата. Те се отнасят до т.нар. „подтон“ – финия, приглушен оттенък под повърхността на кожата ви.


Представете си го като сянка, която никога не изчезва. Докато основният тон на кожата може да се промени, подтонът винаги си остава същият. Подтонът също е това, което блясва при снимки със светкавица


Научаването как да определите вашия подтон ще ви помогне при избора на козметика и облекло. Кои са видовете: 


Студен: червено и розово със синкави нотки

Топъл: жълто, малинено, прасковено и златисто

Неутрален: маслинено или балансиран микс от горните нюанси


Обърнете внимание:

Повърхностният тон на кожата ви, или първото нещо, което забелязвате в огледалото, може да ви изглежда по-скоро розовеещ, но подтонът ви да е златист или жълт. Ето защо, когато избирате козметика или дреха, трябва да внимавате с подтона.

Как да определим сами подтона си

Има няколко практични начина, които да ви ориентират и да не правите прекалено излишни упражнения на принципа проба-грешка.

• Вгледайте се в кожата на лицето си на естествена светлина

Ако забележите сив тон, когато сте с грим, явно това не е вашата основа. Почистете добре лицето си, изчакайте поне 15 минути и намерете естествено осветление. Изкуствената светлина може да ви подведе. Вземете малко огледало и се насочете към слънчевата светлина. Наблюдавайте линията на челюстта си, за да определите вашия цвят.


• Тестът сребро/злато

Ако среброто ви подхожда на кожата повече от златото, вероятно сте със студени нюанси. Ако имате топъл подтон на кожата, златото би ви стояло по-добре – полезна информация при избор на бижута.


Вгледайте се във вените си

На естествена светлина погледнете вените под кожата си.

Ако ви изглеждат по-скоро сини или лилави, имате студен подтон. 

Ако са зелени или зеленикавосини, имате топъл подтон на кожата.

Ако се затруднявате да определите точно, най-вероятно имате неутрален подтон. Тези от вас с маслинен тен вероятно ще попаднат в тази категория.



• Тестът с белия лист 

Поставете нещо чисто бяло до лицето си, като например лист хартия или кърпа. Ако на белия фон кожата ви розовее или забелязвате синкав цвят, вие сте със студен подтон. А жълтее, вашият подтон е топъл. Неутралният подтон ще разпознаете, ако лицето ви по-скоро сивее.

 

Как кожата ви реагира на излагането на слънце?

Когато сте на слънце, кожата ви потъмнява ли лесно? Рядко ли изгаряте? Изследването на начина, по който кожата реагира на слънчевите лъчи, може да ви помогне да определите тонуса на кожата. Тези, които потъмняват лесно, имат среден или тъмен тон на кожата, докато тези, които лесно изгарят, имат много светъл тон на кожата.


Ето и кратък наръчник как да се ориентирате с оглед цялата информация в намирането на правилните цветове спрямо тена ви:


Студен подтон. Кои са вашите цветове?


Това ли е вашият подтон?

Откривате ли в тона на кожата си червено и розово със синкави нотки? ОК.

Имате ли сини очи или сиви очи и бледа кожа? ОК.

Имате по-светла коса? ОК

Лесно ли изгаряте на слънце? ОК.

Вените ви са по-скоро сини или лилави? ОК.

Вашите цветове

Получете вашето вдъхновение от студената част на спектъра. Изберете: небесносиньо, кобалт, лилави, изумруденозелено, светли тревисти тонове и всичко пастелно. Ако все пак обичате да носите по-топли цветове, опитайте с червено тип червило или много бледо жълто. Избягвайте прекалено оранжеви или яркожълти палитри - те ще доминират прекалено.


Топъл подтон. Кои са вашите цветове?

Това ли е вашият подтон?

Откривате ли върху кожата си по-често жълти, прасковени или златисти тонове? ОК.

Лесно ли почернявате на слънце? ОК.

По-зеленикави ли са вените ви? ОК.

Имате ли тъмна коса и тъмни очи? ОК.

Тенът на кожата ви е тъмен, маслинен или златист? ОК.



Вашите цветове

Получете вашето вдъхновение от топлата част на спектъра. Изберете: огненочервено, оранжево, ръждиви тонове, кремаво, бежово и всички земни тонове. Ако по-скоро си падате по хладните нюанси, изберете поне по-топлите варианти на цветове като маслина, фуксия, виолетово и орхидея.


Неутрален подтон. Кои са вашите цветове?

Това ли е вашият подтон?

Хм, при вас ще е малко по-трудно, защото сте по средата. Но да опитаме:

Трудно ви е да разберете дали вените ви са сини или зелени? ОК.

Не изгаряте толкова лесно на слънце, но и не може да прекалявате? ОК.

По-скоро сте хибрид между  студен и топъл подтон? ОК.


Вашите цветове

Вие сте късметлии: тъй като сте смесица от топло и хладно, имате достъп до целия спектър! Тъй като тонът ви е неутрален, можете да се разхождате нагоре и надолу по цветното колело. Просто избягвайте твърде неонови неща, за да не съсипете баланса.



Кои цветове стоят добре на всички?


Когато не сте сигурни, посегнете към тези три цвята, които стоят добре буквално на всички. Тайната формула? Те са перфектна комбинация от топло и студено и  отговарят на тона на кожата на всеки перфектно.


Светлорозов

Нюанси, подходящи за всеки, са неутрални цветове като нежнорозовото или светлочервеното. Не само хармонира с всички тонове на кожата, но ви дава нужния блясък и си отива добре с всичко.


Червен

Ако вашият стил е по-смел, посегнете към червеното. Просто открийте подходящия нюанс – наистина има за всички.


Черен

Любимото неутрално на всички. Неслучайно най-стилните жени в света посягат към него отново и отново. Репутацията на ултра вталяващ цвят и способността му да се съчетава добре с всички останали цветове превръща нашето „Нямам какво да облека” в „Ето това е”.


Надяваме се, че вече сте много по-запознати с това кои цветове трябва да добавите към палитрата в гардероба си. Ние, от Gang, обожаваме цветното, така, че винаги сме насреща, за да окачите още нещо свежо на закачалките у вас. Заповядайте на нашия онлайн магазин, както и във физическите ни магазини в страната. Ще се радваме да се видим!