Намалението важи до 31.10.2024

Как да перем яке с пух?
07.10.2024
Как да перем яке с пух?

Време е да се подготвим за студените дни с топло зимно яке, с което ще се чувстваме комфортно въпреки минусовите температури навън. Преди обаче да ви кажем да се запътите към най-близкия магазин Gang или да разгледате нашата колекция онлайн, бихме искали да засегнем друг важен въпрос. Забелязали сме че има нещо, което притеснява много от нас в избора на яке – как ще го поддържаме? Как ще го перем? Ще го съсипем ли в пералната машина? Май по-добре да го занесем на химическо чистене? Ето на тези въпроси ще отговорим в настоящата статия, с което се надяваме да ви улесним и да ви направим по-уверени в грижата за зимното яке.

Правилната грижа за зимното яке е ключът към дълготрайна защита от студ, влага и вятър, като същевременно с това поддържа неговия перфектен външен вид за по-дълго време.


Пълнежа на якето

На пазара има якета с различни пълнежи – силиконова вата или естествен пух. Независимо на коя опция ще се спрете – и двете могат да се перат в домашни условия. Каква е разликата между двата пълнежа? Е, както при повечето неща – естественият пух е по-доброто решение в борбата с минусовите температури. Това е така, защото пухът е уникален изолатор, който запазва по най-добрия начин топлината на тялото и го предпазва ефективно от студения въздух навън. Освен това той абсорбира влагата и не ни позволява да се потим в якето. В днешно време много от якетата са с пълнеж от лека силиконово вата, която също много успешно топли, както е и по-бюджетна алтернатива на пуха.


Да преминем към прането на якето

Дойде момента, в който искате да изперете якето. Било то със синтетична вата или с естествен пух – най-важното нещо, което първо трябва да направите, е да прочетете етикета на дрехата. Всеки  производител ясно описва как точно трябва да се поддържа продукта му спрямо материала, от който е изработен. Повечето зимни якета могат да се перат в най-обикновена перална машина, но на ниски градуси и без центрофуга. Друго нещо, което ще ви посъветваме, е да се снабдите с перилен препарат за пухени дрехи. Това е изключително важно особено за якетата с естествени пера. Всяко перо, без значение дали е от патица или гъска, съдържа слой мазнина, която го прави толкова ефективно в борбата със студа и влагата. Ако използвате обикновен прах за пране, много лесно ще отмиете този мазен слой и ще намалите значително ефективността на пълнежа на якето.


Програмата за пране

Пристъпваме към избора на подходяща програма за пране, но преди това да подготвим якето. Добре е да закопчаете всички копчета и ципове, за да предпазите вътрешността на дрехата при прането. По същата причина ви препоръчваме да перете всяко яке по отделно. Ако пералнята ви няма конкретна програма за пух, изберете кратка програма или такава за деликатни тъкани без центрофуга и на не повече от 40°C. Сипете необходимото количество от праха за пране без да добавяте белина или омекотител.


Как да изсушим якето

Зимното яке може да изсушите както в сушилня, така и като го поставите в легнало положение на проветриво място. Със сигурност сушилнята е доста по-бърз вариант, като ще ви разкрием една хитрина при сушенето на зимни якета в машина – поставете заедно с якето в барабана няколко топки за тенис. Те помагат на перата и ватата да се разпределят равномерно навсякъде без да правят снопчета. Изберете програма с възможно най-ниски градуси. При сушене без сушилня може нежно да изстискате останалата вода от якето с ръце и да го поставите легнало. Важно е да изсъхне бавно и постепенно, затова не го оставяйте на нагревател или изложено на пряка слънчева светлина. Този метод отнема повече време, но е също толкова ефективен.


Това е всичко, което трябва да знаете за поддържането на яке в домашни условия. Следвайте етикета на производителя, придържайте се към съветите, които ви дадохме и сме сигурни, че ще се радвате дълго време на зимно яке в перфектен вид.
А тук може да разгледате нашите предложения.