КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ДЖИНСИТЕ СИ
03.04.2021
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ДЖИНСИТЕ СИ

СЪВЕТИ КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ДЖИНСИТЕ СИ В ДОБРО СЪСТОЯНИЕ


Джинсите, този поп културен и моден феномен, са добре познати на всички нас като здрави и непретенциозни ежедневни панталони, които не изискват кой знае каква грижа. Още повече заради периодичната вълна да ги купуваме нарочно състарени, избелени, наръфани и изпокъсани. Все пак обаче нека да видим как най-правилно да се грижим за тях. Защото няма нищо по-хубаво от любимите ни стари джинси, с които не бихме се разделили току-така.


Как да носим джинсите правилно


Може да ви прозвучи странно, но доста експерти по джинсите и дизайнери всъщност не съветват да ги перем много-много. Колкото повече носене, толкова по-интересен цвят и форма. Скъсани колене и протъркано тук-там? Чудесно! А вие как мислите? 


Обличайте ги внимателно


Понякога се случва джинсите да са прекалено скини  и да се нахлузват трудно, особено на ханша. Правилото е: никога не дърпайте гайките, защото ще се наложи да ги зашивате рано или късно. А и ще раздърпате самия плат. Опъвайте лентата на колана, която е подсилена.


Не ги перете първите месец-два


Вече ви предупредихме, че може да се шокирате. Но е факт, че съветите са такива. Първите месеци са, за да се опознаете взаимно с джинсите и да се напаснете, така че носете ги внимателно и регулярно, както се разтъпкват нови обувки вкъщи. Едва ли искате да се свият.

Както сме писали вече в статията Дънките, без които никак не можем, при специално проведен опит количеството бактерии, които се откриват по джинсите след 2 седмици и след 15 месеца, е едно и също. Явно наистина не се нуждаят от често пране. Но отново не ви съветваме да стигате чак дотам.


Ако пък, обратно, имате нужда джинсите ви да се свият, то тогава ги изперете веднага след покупка.


Почиствайте основно с четка


Ако е нужно, направете леко почистване. Закачете ги на простора, напръскайте ги с вода и ги оставете да изсъхнат на въздух.

Може преди пране да пробвате да ги почистите с влажна кърпа. Изчакайте да изсъхнат и тогава преценете дали да перете.

Ако джинсите ви поемат миризма, сложете ги в найлонов плик и ги пъхнете за нощ във фризера. Така няма да се притеснявате, че бързо ще избелеят и загубят форма. А пък ниската температура ще убие бактериите, причиняващи неприятния мирис.


Носете ги по-внимателно


Денимът има репутацията на траен и издръжлив, но за да го предпазите от скъсване и разтягане, опитайте да сте по-щадящи откъм движения. С две думи, правете йога упражненията си с подходящо облекло или пък поиграйте с малкото си дете в парка, но със стария чифт дънки.


Опитайте се да не ги прегъвате по един и същ начин


Идеята е да избегнете трайни и дълбоки гънки. Така има опасност дънките да загубят част от цвета си точно там и да изглежда зле.


Избягвайте да носите колан


Коланът е страхотен аксесоар, но обикновено износва гайките на дънките, както и плата около талията. Опитайте да уцелите точно вашия размер, така че да не се притеснявате дали джинсите ви могат да паднат или пък стоят недобре.


Как да перем джинсите правилно

Перете с подобни цветове


Възможно е джинсите да пуснат цвят, когато са мокри, особено по-тъмният деним. Избягвайте да ги пускате в пералнята с по-светли дрехи. Не ги избелвайте и не използвайте избелващи препарати.

Използвайте хладка вода


Топлата вода може да свие дънките и да отслаби влакната. Като цяло, ако ще ги пускате в пералня, изберете ниска температура.

Всъщност обаче не е задължително да използвате пералнята. Ако просто искате да освежите джинсите си, изплакнете ги в леген или във ваната, изцедете внимателно и ги прострете.

Обърнете джинсите отвътре навън, за да предпазите външната част от захабяване. Така ще защитите влакната на плата и външния му вид.

Сушете на въздух


Ако имате възможност, прострете ги навън и оставете да изсъхнат естествено. Нека отново са обърнати отвътре навън, за да не избелеят от слънцето. Не използвайте сушилня.


Перете джинсите си, след като сте ги носили поне няколко пъти


Повечето специалисти се спират на 10 обличания като оптимален вариант. И може би има защо. Влакната на дънковия плат ще издържат повече, ако се мокрят и третират по-рядко. Перете, ако има видими петна или ако джинсите са поели неприятна миризма. Не и ако сте ги поносили за няколко часа.


Закопчавайте и затваряйте циповете преди пране


Това също удължава живота им, а и предпазва от закачане за други дрехи по време на пране.


Как да гладим джинсите


Краткият отговор е: не го правете. Всички гънки ще изчезнат по естествен път след малко носене. Но, все пак, ако се притеснявате, че са прекалено намачкани, гледайте да не прекалявате с ютията.


Как да ги съхраняваме


Сгънете на две и ги преметнете през закачалка, по възможност дървена. Можете да преметнете и през облегалката на стола. Ако ще закачате с щипки в гардероба, нека не са с метални глави и ръбове, които могат да нанесат щети.


Това са нашите съвети за това как да се грижите за своите джинси. А най-важният е за накрая: носете ги колкото се може повече и им се радвайте, като на всяка дреха. Защото доброто и удобно облекло е щастие за сетивата. А ако вече сте готови за следващия си чифт дамски дънки, заповядайте на gang.bg, където ви очаква голямо разнообразие от модели.