КАКВИ СТЕ СПОРЕД ЦВЕТОВЕТЕ, КОИТО ОБЛИЧАТЕ/ОБИЧАТЕ?
05.11.2021
КАКВИ СТЕ СПОРЕД ЦВЕТОВЕТЕ, КОИТО ОБЛИЧАТЕ/ОБИЧАТЕ?

Какво издават за вас цветовете, които носите?



Кажете ни какъв цвят обичате (и обличате) и ще ви кажем какви сте. Чували сте за психология на цветовете, нали? Пречупена през света на модата, тя ни казва, че всичко, свързано с нашите цветови предпочитания, има значение. За това какви сме, какво е изградило вкуса ни и какво ни влияе.

Отношението към определен цвят не е само особеност на темперамента и характера. То се обуславя от множество фактори като култура, религия, пол, възраст и минал опит.

В областта на търговията например много международни брандове развиват отделна своя „приложна наука“ в търсене на най-подходящите цветове за клиентите си. И тоновете и нюансите на цветовете в рекламните им материали и послания варират според региона и дори националностите, към които са насочени. 

Светът на модата също използва голям ресурс, за да проучи и предвиди предпочитанията на клиентите си, а налагането на определен цвят може да струва милиони.

Но какво ни казва психологията на цветовете за нашия характер и състояние според това какъв цвят предпочитаме да обличаме:


Черно


Всъщност то само условно е цвят. Строго погледнато, черното е липса на цвят, защото поглъща изцяло светлината. И сякаш тази му природа издава у почитателите му дълбочина, отдалеченост и мистериозност. Като цвят на тъмнината е свързван със скръб и депресия. Но също така, ако е ярко и лъскаво, черното демонстрира сила, креативност, елегантност и сексуалност. Черното е сянката, която хвърляте и предизвиквате да бъдете разгадани. Ако предпочитате този цвят, може би ви харесва да се чувствате силни и мистериозни. Иначе всички знаем, че черното е цветът на лукса и елегантността. И в него всичко изглежда прекрасно. Замислете се – малката ви черна рокля, черното палто, с което се появявате на работните срещи, черните дънки, които издължават и подчертават още повече краката ви. Не се ли чувствате като победители?



Бяло


Бялото се свърза с чистотата и невинността, раждането на новото. Също така символизира свободата и независимостта. Може да се каже, че почитателите му обичат яснотата, логиката и подредеността. Психологията на цветовете пренася този стремеж към яснота и към отношенията с околните. Бялото е и надежда, но може да значи и прекалена доверчивост. Най-вероятно, ако харесвате този цвят, вие сте оптимисти и вярвате, че няма нищо невъзможно.




Червено


Всички знаем, че червеното е символ на силното желание, страстта и агресията. Ако е вашият цвят, вие сте авантюристи, живи и свръхактивни. За някои червеното може да е символ на лошото и да вижда у вас злодеят от филмите. Но червеното може и да му се струва като повик на любовта и туптящото сърце. Така че важно е кой всъщност ви гледа. А вие си избирате как да се държите спрямо него. За едно сме сигурни – вие не се криете изобщо. Искате да се набивате на очи и вниманието върху вас ви харесва. А ако някой се изпречи на пътя ви, прави сериозна грешка.




Лилаво


Може би ще се изненадате, но това е предпочитан цвят от много хора. И отношението към него идва още от древността. В миналото, когато багрилата са били естествени, трайният и наситен лилава боя е била по-ценена от златото. Не е случайно, че с него можели да се обличат само владетелите и знатните хора. И до днес лилавото се свързва със силна заявка на индивидуалност и желание за открояване. Освен това психологията на цветовете ви определя като чувствителни и креативни, но често неразбрани от околните.





Синьо


Това безспорно е най-популярният цвят. Символизира мир, спокойствие, безметежност. Може би затова често е предпочитан в спалните помещения. Ако обичате синьо, вие най-вероятно сте спокоен, уравновесен, състрадателен и лоялен човек, обичащ сигурността. Синьото издава вашата огромна вътрешна сила, но е знак и за лека дистанцираност  на моменти.

При всичко положения това е чудесен цвят при избор на дреха. С доверието и авторитета, който символизира, неслучайно е използван при много униформи.




Зелено

Въпреки че действа успокояващо за очите и символизира хармонията и природата, счита се, че зеленото съдържа в себе си вътрешно напрежение и стаена енергия. Може би защото е „получено“ от смесването на толкова емблематични цветове като жълто и синьо.

Често се среща като символ на ревност и алчност, но може да означава късмет, плодородие и прераждане. 

Ако обичате зеленото, вие сте отдадени на другите, но и сте загрижени за реномето си. Най-вероятно сте тайнствена натура, която пази ревниво вътрешния си свят.





Жълто

Този ярък цвят символизира слънцето и светлината. Ако обичате да носите жълти дрехи, сте слънчеви, позитивни и оптимистично настроени. Това ви прави търсени за общуване и приятелства.

Почитателите на жълтото са самоуверени и притежават добра самооценка. Интуитивни, съобразителни и обичащи свободата и откритостта.



Оранжево


Ако това е любимият ви цвят, то вие сте много социални и жизнени. Оранжевото е силна енергия, топлина и ентусиазъм. Смята се за цвят на щастието и също като жълтото се свързва със слънцето и ярките пролетни лъчи.

Погледнато откъм психологията на цветовете, като любител на този цвят вие сте 

смесица от характеристиките на жълтото и червеното. Носите дълго в себе си детското, леко наивни сте и сте любопитни към всичко около вас.





Кафяво

Кафявото е естествен цвят, символизиращ земята и органичните материали. Отразява силата и жизнеността на тялото и ако го харесвате, най-вероятно сте личност, която обича релаксацията и покоя. Кафявото носи усещане за стабилност, успокоява и потиска тревожните състояния. Препоръчва се при нервно изтощение и напрежение.

Ако се обличате в този цвят, сте привърженици на простия начин на живот и насладата от естественото и прагматичното. Обичате сигурността и чистите отношения.

Хората, които търсят непременно внимание и са супер индивидуалисти, по-скоро биха го отхвърлили като опция за гардероба си.



Сиво 

Абсолютно неутрален цвят, получен от смесицата на черното и бялото, сивото носи в характера си нежеланието да се набиваш на очи и стремежът да останеш незабелязан. Често се свързва с тъга, депресия, болка и отчужденост. Но заради двойствения си характер всъщност символизира стремежа към стабилности хармоничност. В същото време, като неутрален цвят, може да е идеален фон за други дрехи или аксесоари. Облечени в сиво, може да излъчвате нещо класическо и да навявате спокойствие и хармония. Все пак, прекаленото количество от него по вас може да ви направи скучни.





Розово

Това е цветът на романтиката и романтичните натури. Ако ви е любим, вие искате безусловно приемане от околните и копнеете да сте обичани. Също така най-вероятно харесвате флиртовете и това да сте женствени, забелязвани и обект на възхищение. Почитателите на розовото са чувствителни, търсят топлина и доброта и не търпят насилие и жестоко отношение.




Може ли да имаме няколко любими цвята?

Разбира се. Дори фиксирането само в един единствен цвят или оттенък не е препоръчително. Като цяло специалистите съветват в гардероба ни да присъства палитрата от цветове, които ни карат да се чувстваме позитивни. В същото време обаче е добре да се замислим защо не харесваме даден цвят и дали не бягаме от нещо в себе си заради символиката, която има. Така че психологията на цветове съветва и още нещо, което може да ви предизвика: Подберете цвят или цветове, които винаги сте избягвали, и се опитайте поне частично да ги включите в облеклото си. Така бихте могли да откриете още свои страни, да преодолеете свой предразсъдък и да постигнете баланс. Но нека всичко е приятно и под формата на игра, ако щете.


Изводът


Цветовете определено имат значение. И могат да променят настроение и нагласи. Придържайте се към вашите любими, но не се страхувайте да експериментирате, защото всички сме пълни с нюанси и винаги имаме какво да покажем или кажем, дори само на себе си. Така че да бъдем цветни и смели. И да се обличаме с любов към себе си. Такава е и нашата Gang концепция, когато ви предлагаме облекла и аксесоари. Освен че е модерно в момента, цветното е на почит и при нас, както винаги е било. Ако искате да откриете своя цвят или да се предизвикате с някой нов, заповядайте на gang.bg или пък отскочете до най-близкия ви физически магазин на Gang. Ще се радваме да се видим.